Het Geluid Van 

Het Geluid Van is een serie locatievoorstellingen geïnspireerd op de oorspronkelijke identiteit, geluiden en functie van gebouwen met een markant verleden. Verbluffend fysiek muziektheater op een bijzondere locatie waarin erfgoed tot leven komt.

Sinds 2011 heeft BOT veertien unieke edities van Het Geluid Van gespeeld, steeds met een eenmalige reeks voorstellingen op locatie. Bij iedere editie is het gebouw en haar geschiedenis het uitgangspunt, de muze en het podium. In het vacuüm tussen het oude en het nieuwe bezint BOT zich op de vraag wat zo’n gebouw er nou eigenlijk zelf van denkt en geeft daarmee een volstrekt eigenzinnige kijk op bijzondere locaties, van graansilo tot steenfabriek, van bloemenkwekerij tot basiliek.

Toen deze panden nog ‘leefden’, waren het gebouwen vol geluiden. Het geluid van mensen, gebonk van machines, af en aanrijdende vrachtwagens en het gesprek van de dag aangevuld met een spelende radio op de achtergrond. Plekken waar mensen zich aan verbonden voor werk en inkomen, als levensinvulling en die een spil in het bestaan van de lokale gemeenschap vormden. Plekken met een kakofonie aan klanken en geluiden die een levend gebouw kenmerken. Deze kakofonie en hun geschiedenis vormen de basis voor Het Geluid Van.

De makers hebben ruim 150 voorstellingen gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor duizenden bezoekers bijzondere locaties in (Oost-)Nederland tot leven wekken, van graansilo tot steenfabriek en basiliek. Zie o.a. enkele items van De Trouw3voor12/OverijsselOmroep GLDRadio 6 | De AvondenDe GelderlanderDe Stentor.

Voorstellingen

Het Geluid Van het Museum

In Het Geluid Van Het Museum verschanste BOT zich een maand lang in het lege Museum Arnhem om het op de proef te stellen, door elkaar te schudden, naar de stilte te luisteren en die te doorbreken.

LEES MEER

Het Geluid Van Stroom

Na twaalf edities en het internationale succes van de tourvoorstelling RAMKOERS was het tijd voor de volgende stap. BOT verzamelde alle opgedane ervaring voor de grootste uitdaging tot dan toe: een XL-editie van Het Geluid Van! Met de voormalige centrale in Nijmegen als muze.

LEES MEER

Het Geluid Van Boeken

In een speciale voorstelling waarin BOT zich begaf in het grensgebied tussen fictie en non-fictie, werd in krap vier weken tijd Het Geluid Van Boeken op locatie gemaakt. Met verhalen van weleer en meer boeken dan je in een mensenleven kan lezen maakte BOT een muzikale ode.

LEES MEER

Het Geluid Van de Steenfabriek

In Het Geluid Van de Steenfabriek stapte BOT in het grensgebied van afgedankt erfgoed en de onherroepelijke herbestemming en bood daarmee een laatste kans om de geschiedenis van de steenfabriek De Bunswaard te horen en te zien.

LEES MEER

Het Geluid Van Glas

Muziektheatergroep BOT trok een maand lang overall en klompen aan en verdiepte zich in het leven onder een glazen stolp. Samen met productiehuis Oost-Nederland lieten ze een van de laatste kassen van Lent nog één keer herleven.

LEES MEER

Het Geluid Van de Nacht

Productiehuis Oost-Nederland en muziektheatergroep BOT lieten de roerige tijden van de ondergrondse kroeg ‘De Elegast’ nog één keer herleven. In een voorstelling die in vier weken op locatie werd gemaakt, bracht het gezelschap op eigenzinnige wijze het verhaal van de voormalige nachtclub in de middeleeuwse kelder.

LEES MEER

Het Geluid Van Ambacht

Waar de ambachtsschool in Enschede vroeger voor vele generaties een toekomst betekende, dwalen tegenwoordig alleen nog herinneringen door haar eindeloze gangen. Eind september 2014 klonken er voor het eerst weer voetstappen. Toen sloot muziektheatergroep BOT zich een maand lang op in de oude ambachtsschool om haar nog één keer tot leven te wekken in een spectaculaire muziektheatervoorstelling.

LEES MEER

Het Geluid Van Stilte

In november 2013 trok muziektheatergroep BOT voor een maand de oudste kerk van Arnhem in. Het gebouw met zijn bijzondere akoestiek werd toen van stenen vloer tot houten nok gevuld met het klankenspectrum van dit eigenzinnige muziekgezelschap.

LEES MEER

Het Geluid Van het Erf

Erve IJzerman is een authentiek boerenbedrijf uit 1898 in Wapenveld, wat in een tijdscapsule leek te zijn beland en zelden toegankelijk geweest was voor buitenstaanders. Dat zou in 2013 veranderen. In september speelde BOT in de reeks Het Geluid Van op deze unieke plek.

LEES MEER

Het Geluid van Water

Een enorme hal met een lege vloer. Een stem uit de verte, een leeg, wit plastic bekertje dat uit zichzelf kraakte, meer was er voor het publiek niet te zien. Bij aanvang dan, want binnen een uur stond de hele vloer vol met de voor BOT kenmerkende vreemde instrumenten.

LEES MEER

Het Geluid Van Kou

In de week van Hemelvaart 2013 ontdooide het Zutphens koelhuis, tijdens een speciale locatievoorstelling van muziektheatergroep BOT en productiehuis Oost-Nederland.

LEES MEER

Het Geluid Van de Herberg

Op eigenzinnige wijze vertelde BOT het verhaal van De Pol als een kaleidoscoop van rauwe klanken en wiegeliedjes, overmoedig en onbesuisd. En de muren… ze spraken mee.

LEES MEER

Het Geluid van Steen

BOT gaf samen met Productiehuis ON en stichting De Werklust de museale steenfabriek voor even haar geluid weer terug. Tijdens deze locatievoorstelling zou de schoorsteen nog één keer roken.

LEES MEER

Het Geluid Van Graan

Tijdens de  open monumentendagen in 2011 gaf productiehuis ON samen met de groep BOT de Zwarte Silo zijn geluid weer terug. Het bleek de vuurdoop van de serie Het Geluid Van: op maat gesneden locatievoorstellingen, in concertvorm.

LEES MEER

Voorstelling in opdracht

HET KAN OOK ANDERS!

Muziektheatergroep BOT maakt van uw evenement een onvergetelijk spektakel.

Voor BOT moet een voorstelling of evenement een onvergetelijke belevenis zijn. Gewoon is voor ons niet goed genoeg, we kiezen nooit voor de gemakkelijke weg. Bestaat het niet? Dan maken we het zelf! Zo hebben we inmiddels een verzameling van meer dan 65 unieke zelfgemaakte muziekmachines, waarmee we spectaculair muziektheater op locatie maken. Kunstgebitten die een polka klapperen, bijlen die op de maat een stuk hout doorslaan, over de grond kruipende accordeons. Met unieke instrumenten en machines maken wij een belevenis op maat.

LEES MEER