Contact
Facebook
Twitter
Spotify

HET GELUID VAN STILTE

Locatieconcert vult voormalige basiliek met nieuw geluid

Hoog boven Arnhem tekenen zich steevast de twee stenen torens af van de St. Walburgis, de oudste kerk van de stad. Ruim 700 jaar lang een onverzettelijke baken van rust midden in de drukte. De waan van de dag ging aan haar voorbij, aanvankelijk per koets, later per automobiel. Binnen de dikke muren van de Walburgis tikte de tijd in eigen tempo door. Tot de basiliek in 2013 voorgoed uit de eredienst werd ontheven. Ingehaald door de tijd echoot nu slechts een overdonderende stilte door de kolossale ruimte.

In november 2013 trok muziektheatergroep BOT voor een maand de oudste kerk van Arnhem in. Het gebouw met haar bijzondere akoestiek werd toen van stenen vloer tot houten nok gevuld worden met het klankenspectrum van dit eigenzinnige muziekgezelschap. Twee weken voor kerst speelde BOT in de Walburgiskerk in Arnhem Het Geluid Van Stilte, Kakofonie in de Kerk: een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie was in handen van Kim Arnold.

Alhoewel een ijkpunt van rust, heeft de Walburgis zelf een zeer veelbewogen geschiedenis. Ruim zeven eeuwen deed ze dienst als katholieke kerk en in die tijd is ze meerdere keren uit de eredienst ontheven. Zo werd de basiliek tijdens de Hervorming gebruikt als gevangenis voor soldaten en als wapenopslag, waarbij en passant een toren werd weggeblazen. In de Franse tijd diende de kerk als paardenstal, en bij de Slag om Arnhem brandde de Walburgis geheel uit. De muren van de kerk bleven grotendeels staan, maar doorboord met kogelgaten en aangevreten door het vuur. Na de oorlog is de kerk herbouwd, om in 2013 haar oorspronkelijke functie wellicht voorgoed te verliezen. Haar verhalen dienden als inspiratie voor Het Geluid Van Stilte, een muziekvoorstelling die compleet geďnspireerd werd door het pand en haar klank.

In een wereld die steeds meer herrie produceert, probeerde BOT de stilte te vangen in een concert. Hoe overweldigend kan het geluid van een enkele voetstap zijn? En hoeveel geluid is er nodig om alles in trilling te brengen?

Het Geluid Van Stilte werd georganiseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT en Walburgis Arnhem.

De voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel, provincie Gelderland, Rabobank,Volkshuisvesting en onze partners De Nieuwe Oost, Luxor Live, Gelders Erfgoed, Musis Sacrum, Sonsbeek Theater Avenue, KCG, Gelders Archief, AVAG, Jacobiberg, Stichting SLAK, Oud-Arnhem, Storia, Willemeen, Phonq,Arnhems Muziek Platform, Prodesse Conamur, 3voor12 gelderland, Casa, Gelders Genootschap en UIT in Arnhem.

Meer informatie over deze en andere edities van "Het Geluid Van" vind je op deze site.

Foto's: Rene den Engelsman, © 2013

HET GELUID VAN STILTE

aankondiging De Gelderlander
recensie Cultuurbewust