Contact
Facebook
Twitter
Spotify

HET GELUID VAN HET ERF

Locatieconcert ontsluit uniek boerenbedrijf, september 2013, eenmalige serie.

In augustus en september 2013 streek BOT neer op een erfgoedlocatie in Wapenveld. Erve IJzerman is een authentiek boerenbedrijf uit 1898, wat nog vrijwel compleet intact is. Behalve de klompen in de gang en de geur van mest waan je je een eeuw terug op het moment dat je de drempel overstapt. Erve IJzerman is zelden toegankelijk geweest voor buitenstaanders. Dat zou in 2013 veranderen. In september speelde BOT in de reeks Het Geluid Van op deze unieke plek.

Nieuwkomer in ons team was regisseuse Danielle van Vree. Ze maakte samen met BOT een dubbele voorstelling: in de varkensstal werden live de liedjes en geluiden gespeeld die door ontelbare geluidskabels door het hele huis uit kleine luidsprekers te horen waren. Het publiek werd in twee helften verdeeld. De ene helft was getuige van het maken van de muziek en klanken, de andere helft kreeg een spannende en mysterieuze rondleiding door het woongedeelte van de boerderij. Na afloop van deze voorstelling draaiden we het perspectief om: de twee publieksgroepen wisselden van plek en BOT speelde de voorstelling opnieuw. Wie eerder getuige was geweest van een eigenaardig concert in de stal begreep nu waar die vreemde klanken en liedjes voor bedoeld waren. Voor wie de liedjes en geluiden enkel uit luidsprekers had gehoord, was het concert in de stal een feest van herkenning. Het geheel voelde als één voorstelling en leverde zeer lovende reacties op!

Luister voor een sfeerbeeld van het maakproces naar VPRO's De Avonden (vanaf ongeveer 33 minuten). Ook het item van 10 minuten bij "Met Het Oog Op Morgen" (vanaf 46:24 min) geeft een goed beeld. Omroep Gelderland maakte een mooie reportage van het maakproces (zie onderaan deze pagina).

Meer informatie over deze en andere edities van "Het Geluid Van" vind je op deze site.

Kleurenfoto's: Ilton do Rosario, © 2013

Vintage foto's: Hans Hendriks


 

Omroep Gelderland maakte een prachtige reportage over Het Geluid Van het Erf. Ook mooi oud archiefmateriaal van de bewoners komt voorbij.

HET GELUID VAN HET ERF
aankondiging Trouw
*****recensie Stentor