Contact
Facebook
Twitter
Spotify

HET GELUID VAN BOEKEN

LAATSTE HOOFDSTUK VAN DE BIEB

Het Geluid Van Boeken
Laatste hoofdstuk van de bieb

Halverwege de jaren 70 opende aan de Raadhuisstraat in Doetinchem de bibliotheek: een pand met de typische open bouw uit die tijd met kleurtinten die we nu vintage zouden noemen. In die internetloze tijd was het dé verzamelplek van kennis en literatuur. Denk aan de eindeloze boekenwanden op rubriek en alfabet, de tijd van Gerard Reve en Hugo Claus, de Kameleonreeks en Kruistocht in Spijkerbroek. Een openbaar huis met leesplankjes, registersystemen en veel, héél veel papier. Én de bibliothecaris die, op wonderlijke wijze, altijd het juiste antwoord op je vraag wist te vinden, de juiste knipselmap op te vissen of het perfecte boek boven water te toveren. Een plek van ontmoeting, kennis en stilte.

In samenwerking met productiehuis Oost-Nederland wekte BOT de oude bieb nog eenmaal tot leven. In een speciale voorstelling waarin BOT zich begaf in het grensgebied tussen fictie en non-fictie, werd in krap vier weken tijd Het Geluid Van Boeken op locatie gemaakt. Met verhalen van weleer en meer boeken dan je in een mensenleven kan lezen maakte BOT een muzikale ode. Ditmaal in samenwerking met vier Gelderse schrijvers: Dennis Gaens, Hanneke Hendrix, Jibbe Willems en Tjitske Jansen. Met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. Op 17, 18, 19 en 20 september speelde BOT meermaals per dag Het Geluid Van Boeken – Laatste hoofdstuk van de bieb. De regie was in handen van Vincent de Rooij.

Sinds 2011 is de bibliotheek verhuisd en staat het gebouw met tussenpozen leeg. Plannen voor herbestemming zijn tot nog toe gestrand. Men vindt het gebouw lelijk, uit de mode en te duur voor herbestemming. Maar ondertussen zit het gebouw in het collectieve geheugen van de Doetinchemmers. Hele generaties hebben er immers leren lezen, hun eerste stripboek geleend of zijn er verslingerd geraakt aan net die ene schrijver.

Wat brengt de toekomst voor de voormalige bibliotheek? De grote open ruimte herinnert aan het ritselen van bladzijden en de geur van papier. In Het Geluid Van Boeken maakte BOT gebruik van de opgedroogde bron van kennis en fantasie en bood daarmee een laatste kans om de bieb nog één keer te zien, te ruiken en te lezen.

De voorstelling werd georganiseerd in kader van erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland en werd mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland, provincie Overijssel, gemeente Doetinchem, Prins Bernhard Cultuurfonds en onze partners De Nieuwe Oost, Gelders Genootschap, Coöperatie Erfgoed Gelderland, Gelders Archief, Heemschut Gelderland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Gruitpoort, Muziekschool Oost-Gelderland, Schouwburg Amphion, Het Borghuis, Stadsmuseum Doetinchem, Café de Engelenbak, Oerkroeg Schiller, Blije Markt, museum Ut Olde Ambacht, Bibliotheek West-Achterhoek, DRU Cultuurfabriek, Rijnbrink Groep en VVV Doetinchem.

Het Geluid Van Boeken werd gemaakt door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT. Het was de twaalfde editie van de voorstellingenreeks Het Geluid Van, waarmee de makers sinds 2011 ruim 155 voorstellingen hebben gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor meer dan 7500 bezoekers bijzondere (erfgoed)locaties in Oost-Nederland tot leven wekken, van graansilo tot tuinderskas, van herberg tot basiliek.

Het Geluid Van Boeken – Laatste hoofdstuk van de bieb
Donderdag 17 september: 19:30 uur | 21:00 uur (première)
Vrijdag 18 september: 19:30 uur | 21:00 uur
Zaterdag 19 september: 15:00 uur | 16:30 uur | 19:30 uur | 21:00 uur
Zondag 20 september: 13:30 uur | 15:00 uur | 16:30 uur | 19:30 uur

Bekijk hier een terugblik met foto’s, artikelen en reacties op de voorstelling.