Contact
Facebook
Twitter
Spotify

HET GELUID VAN AMBACHT

WIE WIL, ZAL SLAGENDe drukte bij de ingang, het lawaai in de gangen, het geluid van de bel, het gestommel van voeten en strenge stemmen achter dichte deuren. Ruim tachtig jaar hebben deze klanken het statige gebouw van de ambachtsschool in Enschede gedomineerd. Hier kreeg de jeugd voor het eerst de kans iets anders te worden dan textielarbeider: ambachtsman. 'Wie wil, zal slagen,' staat er prominent op de muur. Een belofte? Of een verkapte waarschuwing?

Waar de school vroeger voor vele generaties een toekomst betekende, dwalen tegenwoordig alleen nog herinneringen door haar eindeloze gangen. Eind september klinken er voor het eerst weer voetstappen. Dan sluit muziektheatergroep BOT zich een maand lang op in de oude ambachtsschool om haar nog één keer tot leven te wekken in een spectaculaire muziektheatervoorstelling. Op 16, 17, 18 en 19 oktober speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van Ambacht. Een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Carina de Wit (Warner&Consorten, Babok).

De oprichting van de school in 1922 gaf de Enschedeërs voor het eerst iets te kiezen buiten de textielindustrie. Ambacht! Nu kon je lasser of schrijnwerker worden, elektraman of installateur. Een nieuwe stempel op de identiteit van de stad, evenals op de buurt waar het imposante pand pontificaal boven de huizen rijst. Hoewel het flink geleden heeft onder de Tweede Wereldoorlog is de oorspronkelijke sfeer nog alom aanwezig. De betegelde lambrisering, gekleurde glas-in-loodramen en rijke wandschilderingen brengen je ogenblikkelijk terug naar de tijd waarin er nog tucht heerste op school. Opnieuw die spanning: op tijd of te laat? Voldoende of onvoldoende? Geslaagd of gezakt? De onvermijdelijke tocht die iedereen aflegt in een doolhof van keuzes waar je, eenmaal onderweg, niet zo maar terug kunt. Het is niet makkelijk. Maar... wie wil, zal slagen.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel & provincie Gelderland en onze partners Gemeente Enschede, Enschede Promotie, ArtEZ Conservatorium, Kunsten op Straat, Het Oversticht, Stadsarchief Enschede, Vrijhof Cultuurcentrum, Rijksmuseum Twenthe, Culturele Zondag Enschede, Poppodium Atak, The Overload, Concordia, FMT vastgoedbeheer, Hydra Theater, Kaliber Kunstenschool, Het Vestzaktheater, Jazzpodium de Tor, Kalterflug en Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en Museum TwentseWelle.

Het Geluid Van Ambacht wordt georganiseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT. Het is onderdeel van de reeks Het Geluid Van, waarmee de makers sinds 2011 ruim negentig voorstellingen hebben gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor duizenden bezoekers bijzondere locaties in Oost-Nederland tot leven wekken, van graansilo tot steenfabriek en basiliek.

--------------
Het Geluid Van Ambacht

16 okt 19:30 / 21:00 (premières)
17 okt 15:00 / 16:30 / 19:30 / 21:00
18 okt 15:00 / 16:30 / 19:30 / 21:00
19 okt 14:00 / 15:30 / 17:00 / 19:30

Entree regulier: €10 | Student: €7,50 | Kind (6 t/m 12): €5
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar
Mits niet uitverkocht worden er ook kaarten aan de deur verkocht

Bestel hier uw tickets: http://www.hetgeluidvan.nl/tickets/

Oude ambachtsschool, Boddenkampsingel 80, Enschede

Video: Lex Vesseur (http://www.lexvesseur.com/)